Радостин Деянов е студент по право в СУ „Св. Климент Охридски“, V курс. Член е на Европейския младежки парламент.

ПРОМЕНИ ЛИ СЕ БЪЛГАРИЯ СЛЕД ПРИЕМАНЕТО Й В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Брой 1, Януари 2011

Промяната, желана или не, представлява всяко едно изменение на обективната действителност в резултат на реализиран  факт или настъпило събитие. Ако разгледаме промяната като изменение, то безспорно приемането  на България в ЕС  през 2007 г. измени  най-малко статуса на държавата на международно ниво, придавайки £ статут  на член на една общност, без аналог в историята и политиката. Това обаче представлява едно изменение „на теория“. От гледна точка на теорията България безспорно претърпя промени в качеството си  на субект на международното право, а също и на политическата арена.

 

Истинският въпрос обаче ми се струва, че е поставен отвъд теоретичните постулати, колкото и верни да са те. Струва ми се, че на поставения въпрос трябва да потърсим, а и да се опитаме да дадем отговор и в една друга насока, човешката, тази, с която се срещаме, а и сме съпътствани в нашето ежедневие, в нашето битие, в нашия път, който търсим да ни изведе до поставените от самите нас цели, осветени от блясъка на желаното, и в същото време понякога невъзможен поради реалността, която успява да го обвие с такава ниска, но плътна мъгла, че и най-силният лъч се затруднява да я пробие.

 

Иначе казано, използвайки постулатите на теорията, ние трябва да отговорим на въпроса не дали е настъпила промяната, а дали настъпилото  изменение се е обективирало....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор