Къдринка Къдринова е председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България и зам. главен редактор на сп. „Тема“.  Завършила е журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е във всекидневниците „Народна младеж“, „24 часа“, „Сега“, „Монитор“. Автор е на книгите „Под небето на Матагалпа“ (1987), „Романси в глобално кърваво“ (2005), „Виетнам — феникс и дракон“ (2009). Пътувала е из над 20 страни по света и е публикувала свои репортажи, пътеписи и анализи за тях. През 2010 г. беше наградена с виетнамския орден „Дружба“.

КУБИНСКАТА ЛАТИНОАМЕРИКАНСКА РЕВОЛЮЦИЯ

Брой 1, Януари 2011

…Беше в края на далечната 1978-а, в навечерието на 20-ата годишнина от победата на революцията. По онова време бях студентка, вече много задълбочено се интересувах от латиноамериканския политически живот и току-що ме бяха класирали на първо място в ежегодния Национален студентски политически конкурс с реферат на тема „Проблеми на революционния процес в Латинска Америка“. Най-добрите ми приятелки и приятели бяха учещи у нас студенти от различни латиноамерикански страни — от Куба, Гватемала, Чили, Перу, Боливия, Еквадор, Колумбия... Най-често се събирахме в т.нар. Чилийски клуб, който бе отреден за чилийските емигранти, избягали от диктатурата на Пиночет, но се бе превърнал в средище за вечери на солидарността с всички латиноамерикански народи.

 В дните малко преди да настъпи Новата 1979 година земляческата организация на колумбийските студенти ме помоли да помогна в организиране на новогодишен базар. Искаха да съберат пари за подпомагане на вестника на Колумбийската компартия „Вос пролетариа“. Тъй като знаеха, че рисувам добре, ме помолиха да направя поне по десетина броя стилизирани портрети с туш на известни личности от латиноамериканската левица — Ернесто Че Гевара, Фидел Кастро, Салвадор Алиенде, Виктор Хара. Рисувах ги няколко нощи, а когато ги занесох на базара, който бе организиран във фоайето на Института за чуждестранни...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Коментари  

 
0 #9 raiko 61 2011-02-14 18:17
...революцията продължава със своя хуманен заряд и непрестанен устрем за обновление на цяла Латининска Америка.Възхитен съм от острото и аналитично перо на Къдринка.Време е и ние българите да се събудим и повярваме в себе си.Нека да се опрем на опита,богатите традиции на народа,на най-доброто от глобалното село и не само да обновим България,а защо не и Европа.На работа...
Цитиране
 
 
0 #8 Красимир 2011-02-13 14:32
A аз пък съм останал с впечетлението, че режима на Пол Пот го подкрепяха китайците. А лайнярник България я направиха комунистите, които създадоха нов манталитет във българина - бюрократичния, който е дивашкия манталитет на стадото и дивия звяр, като вкараха хората в държавните предприятия на социализма. И за да ти е още по ясно, колектива в държавното предприятие, в което се създаваше йерархия е идентичен със дивото стадо, в което пак се създава йерархия, по свободен начин. И лидери са най - силния мъж в дивото стадо и партийния секретар, или бригадира в колектива.
Цитиране
 
 
+1 #7 До Красимир 2011-02-11 11:45
За Пол Пот се сърди на ЦРУ, които са го подкрепяли. Иначе, тодорживкова България, ако може да я наречем така, със сигурност е била по-нормална държава от днешния гнусен и смрадлив лайнарник, в който са превърнали родината ни.
Цитиране
 
 
0 #6 Красимир 2011-02-10 22:07
А ти със сигурност хвалиш диктатурата на Тодор Живков, Сталин, Брежнев и Ким Чен Ир, които разбира се не са човеконенавистн и, а са най - висша форма на демокрация според теб.
Цитиране
 
 
0 #5 Тоя Красимир ... 2011-02-10 16:59
Тоя Красимир е не само гнусен расист, а и грозен фашизоид щом хвали кървавите, човеконенавистн и диктатури на Батиста и Сомоса.
Цитиране
 
 
0 #4 Към расиста Красимир 2011-02-10 15:36
По-мързеливи, мръсни и глупави от днешните ни сънародници на дали има някъде по света. А ти си част от тази слабоумна, родна пасмина. Така че преди да даваш оценка за другите народи и нации - първо виж себе си!
Цитиране
 
 
0 #3 Красимир 2011-02-08 16:35
Много ми е интересно дали госпожа Къдринова знае как работят кубинците и никарагуанците, превърнали се в бюрократи в държавните предприятия и кооперации, или както си наричат държавната икономика. За кубинците хора, които са работили там говорят, че кубинците работят три часа и то три дни в седмицата, а никарагуанците са загубили цивилизованата си същност и почти не работели. Това са държави, като в Никарагуа хората са индианци и по малко бели, или испанци, и особенно индианците са били нещо подобно на нашите цигани и не работели. Испанците са се опитвали да ги цивилизиват и да ги научат да работят, но малко са успели. А след революциите на фронта Сандино и революцията в Куба там почти не се работи. А в Куба има повече негри, които мислят само за секс, но не и за работа. Хората в тези две държави са се върнали назад с хилядолетия по манталитет и сега им е нужна частна собственост, християнство и дори диктатура, за да ги накарат да работят. Такава диктатура им е била нужна и преди 50 години и затова е имало диктатури, като на Батиста и Сомоса, защото и тогава пак не са работели много, макар, че са работели повече от сега. Все пак цивилизация се създава, за да се работи и забогатява, да има семейства от един мъж и една жена със свои деца и хората да се възпитават в добро и да живеят в мир и любов, както и да не се бият, и убиват, и да не си пречат един на друг, най - общо казано.
Цитиране
 
 
0 #2 Зоро 2011-02-08 11:09
Полудебилните българи май вече на нищо не са способни!
Цитиране
 
 
0 #1 Надежда 2011-02-07 15:11
Невероятна статия. Много отдавна не бях чела нещо толкова въздействащо. Дали някога и в България овцете ще се надигнат и ще се обединят?
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор