Интервю с посланичката на Република Куба в България


Н. Пр. Тересита Капоте Камачо е извънреден и пълномощен посланик на Куба у нас от декември 2010 г., но животът й е свързан с България много по-отдавна, и то не единствено по дипломатическа линия.


За първи път 18-годишната Тересита стъпва на българска земя през 1961 г., само две години след победата на Кубинската революция, отворила път към образованието за всички кубински деца и младежи. Заедно с група свои млади сънародници Тересита идва да учи у нас. Пада й се да усвоява тънкостите на черната металургия в техникума към завод „Ленин“ в Перник. От 1963 г. отново е в Куба. Канят я на работа като преводачка в българското посолство в Хавана. Ражда сина си Асен (когото всички наричат Ачо) и дъщеря си Росио (или Роси), които са наполовина българи. През 1966 г. Тересита отново е в България – работи като секретарка и преводачка в кубинското посолство. Четири години по-късно се прибира в Хавана с малката Роси, а Ачо остава у нас. В Куба Тересита завършва Института за външнополитически отношения и става професионален дипломат. Превежда при разговорите между Тодор Живков и Фидел Кастро – както при посещението на българския лидер на Острова на свободата през 1970 г., така и при ответната визита у нас на вожда на Кубинската революция през 1972 г.


През 1986 г. Тересита отново идва на работа в кубинското посолство в София – отначало като втори, а после и като първи секретар. Свидетел е на промените у нас през 1989 г. Следващият й мандат в България е между 1994 и 2001 г. Тогава тя е тук като временно управляващ посолството на Куба. По-късно дипломатическият ранг в отношенията между страните ни е вдигнат до най-високо ниво. Така че сега „нашата Тересита“, както с обич я наричат безбройните й български приятели, е отново сред нас вече като извънреден и пълномощен посланик на своята страна. Заедно с нея е съпругът й, кубинецът Берман Алеман, който също е на дипломатически пост в посолството. Тересита е особено горда с тримата си внуци, синовете на Ачо – Георги и Борис, и момчето на Росио – Хавиер.

„НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ СОЦИАЛИЗМА“

Брой 1, Януари 2011

- Добре дошла отново в България, мила Тересита! С цялото уважение към твоя висок ранг на извънреден и пълномощен посланик на Куба у нас, нали ми разрешаваш това неформално обръщение, което въплъщава цялата обич на българ­ските ти приятели?

 

- Разбира се. Винаги съм повтаряла, че именно човешката топлина и близост са най-ценното в отношенията между Куба и България и именно това ме е влюбило завинаги във вашата страна.

 

- Този твой мандат започва в много интересно време за Куба. У вас стартират важни промени. Ще разкажеш ли по-подробно за тях?

 

- Ние наричаме тези промени „актуализация на нашата икономика“. Те се предприемат в отговор на необходимостта да направим по-ефективен нашия обществен строй, но държа да подчертая, че по никакъв начин не променят същността на социалистическото общество и революцията. Целта е да бъде обновен и оздравен вътрешно процесът на нашето развитие, който от години се сблъсква с най-страшната блокада в света. Разпадането на социалистическата система, климатичните промени, международната криза, която влияе негативно и на икономиката на Куба, са факторите, предопределили нашето търсене на пътища за обновление.

 

В Куба сме свикнали да сме искрени и прями. Поставяме на откровено и пряко обсъждане...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Коментари  

 
0 #3 raiko61 2011-02-16 16:18
Лявата идея е жива и се развива!Бих се радвал и ние българите да допринисем за нейното развитие...
Цитиране
 
 
0 #2 Зоро 2011-02-10 15:43
Да живее глобалната социална революция!
Цитиране
 
 
0 #1 Куно 2011-02-07 20:31
Никога не казвай никога...
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор