БЕЛЕЖКА НА ПРЕВОДАЧА:
Неуспелият преврат на 30 септември 2010 г. срещу легитимно избрания президент на Еквадор бе съвсем слабо отразен от световната преса. Защото това беше преврат срещу президент от новата латиноамериканска левица, която печели чрез урните, но провежда политика, която може да се окачестви като революционна. Въпреки многобройните декларации във всички международни органи, по-могъщите държави от Европа и САЩ не се свенят да одобряват гласно или негласно военни преврати като този в Хондурас на 28 юни 2009 г., легализиран чрез изфабрикувани месеци след това избори.  

Рафаел Кореа предвожда Гражданската революция в Еквадор и споделя идеята за социализма на ХХI век, лансирана от Уго Чавес.

Съвсем наскоро световно известният журналист Игнасио Рамоне, дългогодишен директор на френския месечник „Монд дипломатик“, сега директор на испанското издание на вестника,  направи интервю с президента на Еквадор по повод на събитията от 30 септември. В него Рафаел Кореа отговаря и на въпроси за обстановката в Латинска Америка, за новата външна политика на субконтинента, за осъщест­вяването на идеите за латиноамерикански съюз, за обръщането на Латинска Америка към Азия и много други.

Предлагаме интервюто на Игнасио Рамоне със съдействието на българската редакция на в. „Монд дипломатик“.

 

 

„ЛАТИНСКА АМЕРИКА ВЪЗВРЪЩА ДОСТОЙНСТВОТО СИ“

Брой 1, Януари 2011

На 30 септември 2010 г. най-големият полк на полицията в Кито въстана срещу президента Рафаел Кореа, който провежда дръзки прогресивни реформи в Еквадор. Опитът за преврат взе 8 жертви и 275 ранени, но не успя.

Интервю на Игнасио Рамоне с президента на Република Еквадор

Окачествихте опита за убийство на държавния глава като преврат. Защо смятате, че е преврат, а не бунт на полицаите?

Скъпи Игнасио, не само аз, но и ибероамериканските страни на последната си среща на върха в град Мар дел Плата (Аржентина) осъдиха „държавния преврат от 30 септември в Еквадор“ (1). По този въпрос няма никакво съмнение. Само сляп човек би го отрекъл. Само корумпираната преса, която не търси истината, а иска да навреди на правителството, се съмнява в това. Ако ние кажем бяло, те ще кажат черно, за да нанесат щети на правителството. Всъщност дори според латиноамериканската политическа социология един бунт на въоръжени сили се смята за държавен преврат.

Злоупотреби се с доверието на полицаите — предадоха им невярна информация за закон, който в действителност ги облагодетелства, както признават сега. Но делегациите, които ни изпращаха за разговори, все казваха „Не сме чели закона“. Обяснявахме им и си отиваха доволни.

Зад...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови