Къдринка Къдринова е председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България и зам. главен редактор на сп. „Тема“. Завършила е журналистика в
СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е във всекидневниците „Народна младеж“, „24 часа“, „Сега“, „Монитор“. Автор е на книгите „Под небето на Матагалпа“ (1987), „Романси в глобално кърваво“ (2005), „Виетнам — феникс и дракон“ (2009). Пътувала е из над 20 страни по света и е публикувала свои репортажи, пътеписи и анализи за тях. През 2010 г. беше наградена с виетнамския орден „Дружба“.

ВРАТАТА КЪМ ДРУГИЯ ВЪЗМОЖЕН СВЯТ

Брой 2, Февруари 2011

Началото бе през 2001-ва — между 25 и 30 януари. 12 000 представители на студентски, женски, правозащитни, профсъюзни, екологични и други неправителствени организации от 117 страни се събраха в южния бразилски град Порто Алегре. Стремежът им бе свободно да обменят идеи и да дискутират възможната алтернатива на неолибералната глобализация. Срещата бе свикана по същото време, в което в швейцарския курорт Давос се бе събрал Световният икономически форум. Идеята бе пъстроликото множество от народни движения, опънало палатки в Порто Алегре и заляло града с шумните си шествия, да се разпознае не само като контрапункт на заседаващите в лъскави конферентни зали в Давос държавни глави и милиардери, но и да се осъзнае като същинския първопроходец на новите, различните пътища за развитие на света, насочени към социалните потребности на човека, а не към печалбите на политици, банкери, индустриалци.

 

Така Порто Алегре стана домакин на първия Световен социален форум (ССФ), както се нарече онази среща. Сред водещите организатори бяха градското ръководство на Порто Алегре, съставено от представители на бразилската Работническа партия на Инасио Лула да Силва, както и френската неправителствена организация Аttac (Асоциация за облагане на финансовите транзакции в полза на гражданите), основана през 1998 г. от дългогодишния директор на в. „Монд дипломатик“...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Коментари  

 
0 #2 raiko 61 2011-03-18 17:09
Следя развитието на движението!Благ одаря на редакцията и авторката за обзора в статията на този сложен и пъстролик характер на Световните социални форуми.С времето форумците ще се увеличават,идеи те и прилаганите практики избистрат в полза на човечеството.И все пак един друг свят е възможен!
Цитиране
 
 
0 #1 Капанец 2011-03-11 19:00
Страхотен и почити точен коментар. Разбира се авторката неминуемо ще се сблъска с цялата истина и въртящите я лица. Дано и стигне хъс да го понесе.От запад дори здрава зима не е дошла. Информация " До мен може да стигнете, но до това което ви се готви, никога" Бог си знае работат и да бъде неговата воля.Сакаракта.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор