ПЕТТЕ НОВОВЪВЕДЕНИЯ НА СВЕТОВНИЯ СОЦИАЛЕН ФОРУМ

Брой 2, Февруари 2011

- Как бихте обобщили накратко идейния принос на Световния социален форум от създаването му до днес?


- За да представя накратко богатия опит, който продължава да се натрупва, бих искал да изложа петте основни нововъведения на инициативата на Световния социален форум.


Става въпрос най-напред за създаването на места за дебати на международно ниво. По-рано такива нямаше и всяка организация, кампания или движение организираше свои собствени срещи, включително на световно равнище. Но нямахме общо за всички място, около една главна цел, която да споделяме.


Друго нововъведение е организацията на това пространство, способ­стваща за взаимното признание и обучение, за обмяна на опит, намиране на допирни точки и възможност за нови сътрудничества.


Третата новост е свързана с необходимостта многообразието от дейст­вия и автономията на различните действащи лица да бъдат смятани за позитивен принцип в политическата борба. Зачитането на многообразие­то е един от основните принципи, залегнали в Хартата на ССФ.


Не по-малко важно е изграждането на нова политическа култура, опираща се на равнопоставени отношения, на взаимна отговорност, на старанието да не се налага, а да се дискутира, на търсенето на консенсус, което ни прави по-щастливи и по-силни... Политическа култура, която съответства на „възможния друг свят“....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови