АКТУАЛНИ ПРОБЛЕМИ И КОЛИЗИИ НА БЪЛГАРСКИЯ ЕТНИЧЕСКИ МОДЕЛ - II част

Брой 2, Февруари 2011

Толерантен секуларен или толерантен религиозен модел


Реалният живот красноречиво и драматично показва, че конституционната формула за отделеност на религията/църквата от държавата всъщност се оказва нереализуема, тъй като десекуларизацията и реконфесионализацията подриват, и то прекалено флагрантно и мащабно, идейно-смисловата сила на подобна постановка. На практика, а и с помощта на политическите елити тази формула волно-неволно все повече се изпразва от своето автентично, но и обществено полезно съдържание.   


В контекста на мощен възход на десекуларизация и реконфесионализация обаче се създават различни шансове и възможности за подобна селекция или към толерантен секуларен, или към толерантен религиозен модел в нашата държава. А пък и няма никакви гаранции, че инвестирането и форсирането на движение към толерантен религиозен модел впоследствие няма да свърнат в друга, даже обратна посока, която да отвежда и налага нетолерантност към секуларното. Тъкмо поради това са нужни задълбочени и комплексни анализи, а и публичен дебат на тези процеси и тенденции, понеже те засягат съдбовно бъдещето на нашата нация. 


Впрочем, тихата инвазия към преференция на толерантна несекуларна нация е органично свързана, влияеща и въздействаща върху характера и спецификите и на сегашния, а...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор