Веселин Анчев е роден на 7 март 1983 г. във Велико Търново. Завършил е специалността „Археология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Публикувал е статии и рецензии в списанията „Везни“ и „Простори“. Живее във Варна.

НЕИЗБЕЖНОСТТА И СВОБОДНИЯТ ИЗБОР НА БЪЛГАРИЯ

Брой 2, Февруари 2011

Когато един народ се озове в незавидно положение, притиснат от една страна от тежка икономическа ситуация, а от друга от собствените си нерешени обществени проблеми, той е принуден да потърси опора и смисъл на съществуването си. Българският народ може да намери такава опора единствено в миналото си — защото то е велико, изпълнено с безброй подвизи и победи. Наистина, пълно е и с поражения, разочарования и велики трагедии, но по правило не прие­маме, че са станали по наша вина. Обикновено владетелят е слаб, обществото — разединено, управниците — корумпирани. Така историята се превръща в наша главна опора в настоящето и оправдание за съществуванието ни.


Наистина, какво може да повдигне самочувствието ни в днешно време? Нима има забележителни културни и научни достижения, родени от българи? Войните, които днес водим, са за чужди интереси и наемниците, които се бият и умират, някак не се връзват с представата за героизма на дядовците и прадядовците ни. Единствено спортните ни успехи от време на време съумяват да ни обединят и повдигнат духа ни, но това още повече показва колко жалко е настоя­щето ни.


В забележителната ни история има много неща, които биха ни накарали да се гордеем. Като се започне от самото основаване на държавата, та до последните големи военни победи през Втората световна война, нашите деди са показвали чудеса от храброст...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Коментари  

 
0 #1 Красимир 2011-03-14 17:48
Виетнамската шапка има купол и периферия. Ако си представим ЕС като шапка с купол и периферия, то купол са Германия, Франция, Великобритания и Италиа, а останалите страни са периферия. И би трябвало да има противоречие между купол и периферия, които да са противоположнос ти. А противоположнос тите са източник на развитие. Но тази идея доведе до дълговата криза. Затова ЕС ще е единно пространство, което ще се развива навсякъде. И в Германия и в Португалия и във Франция и в България. Това е идеята за развитие на Европа и ЕС.Затова идеята за купол и периферия е изоставена или поне трябва да бъде изоставена в ЕС. Но идеята за глобализация на света е: в света да има диалектични системи, които са от два полюса, поле между тях и нещо ново, което винаги ще се заражда. Полюсите са Север - Юг, а ние ще сме в Севера. Самите Север и Юг ще имат противоречие в себе си, последните от своя страна ще имат противоречие в себе си и т.н., за да има развитие. Но ЕС е обединен с една валута - еврото, и дума не може да става в ЕС да има две валути, които да са противоречиви. Поне в близките 20 години.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови