Авторката е завършила Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Връзки с обществеността“. Интересува се от защита на човешките права, проблеми на жените, джендър въпроси и равните възможности за участие във властта. Работи във вестник „Дума“.

ЖЕНИТЕ ВЪВ ВЛАСТТА

Брой 2, Февруари 2011

Днес в България все повече жени навлизат в различните властови структури. След 20-годишен преход нежният пол взема значително по-активно участие при решаването на проблеми, залегнали в публичния дневен ред. Общественото присъствие на дамите, дръзнали да се впуснат в социалния и политическия кръговрат от събития, провокира интереса към личността им. Как се вписват в медийния пейзаж? Как изразяват себе си под светлините на прожекторите? Какви средства използват? Успяват ли да общуват убедително с телевизионната аудитория? Могат ли да £ предадат ясно своите послания? Какъв образ изграждат за себе си и институциите, които представляват? Проучването на тази проблематика предизвиква любопитство и ни потапя в море от въпроси.


По дефиниция властта е мярка за способността на човека да контролира средата около себе си, включително и поведението на другите същества. Въпросът, дали само мъжете знаят как се управлява, е проблем, който предизвиква дебати не само в едно по-далечно време. Еднозначното твърдение в полза на силния пол е оборено от „пионери“ като Елизабет I, Екатерина Велика и много други владетелки.


По ирония на съдбата надеждите, свързани с управлението на слабия пол, следват един аргумент, обслужвал дълго стремежа жените да се държат по-далече от политиката. Този аргумент се основава на тезата, че жените са принципно различни...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Коментари  

 
0 #1 Pachkova 2011-05-17 13:57
Защо не използвате женски род за думите, отразяващи политическата активност на жената? Министърка, президентка и т.н. Използването на мъжки род съдейства за дискриминацията на жената, за представянето на заеманите от нея позиции като изключение в мъжкия свят...
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор