Максим Мизов е доцент, доктор на социологическите науки и доктор по философия, завършил философия с профил социология в СУ
Св. Климент Охридски“. Работи в областта на етиката, социо­логията, политологията и етнологията. Автор на 21 (5 в съавторство) монографии и книги, както и на повече от 220 научно-теоретически студии, брошури и статии. Завеждащ секция в Центъра за исторически и политологически изследвания.

АКТУАЛНИ ПРОБЛЕМИ И КОЛИЗИИ НА БЪЛГАРСКИЯ ЕТНИЧЕСКИ МОДЕЛ - III част

Брой 3, Март 2011

( Продължение от миналия брой )


Етническият модел не бива да се полага като противовес и в конфликт с националния модел, с националния идеал, в разрив със съкровищницата на историческата биография и национално-културната история на отечеството ни. Защото той е органична и специфична част на националния модел, а не нещо различно, което му противостои, както някои се опитват да го представят. Историческата му мисия е да сплотява, а не да разединява българските граждани, независимо от етническия произход или от религиозната им принадлежност.

Българският етнически модел може и трябва да бъде битие на равноправни, свободни, но и отговорни граждани на републиката. Неговото обществено призвание също е да стимулира и гарантира историческото и културното развитие, облагородяване и усъвършенстване на индивиди и общности с различен етнически или друг генезис и принадлежност, които са част от нацията. Този етномодел се базира върху човешкото достойнство и гражданския статус на всички българи. С други думи, само чрез залозите на Човешкото и Човещината са реално възможни и пълнотата, и перспективността на историята, и всекидневието на етносите в нея.

Българският етномодел се представя едностранчиво

За огромно съжаление темата за националния идеал, за националната ни мисия или стратегия...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор