Къдринка Къдринова е председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България и зам. главен редактор на сп. „Тема“. Завършила е журналистика в
СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е във всекидневниците „Народна младеж“, „24 часа“, „Сега“, „Монитор“. Автор е на книгите „Под небето на Матагалпа“ (1987), „Романси в глобално кърваво“ (2005), „Виетнам — феникс и дракон“ (2009). Пътувала е из над 20 страни по света и е публикувала свои репортажи, пътеписи и анализи за тях. През 2010 г. беше наградена с виетнамския орден „Дружба“.

ЛАТИНСКА АМЕРИКА В ТЪРСЕНЕ НА СОБСТВЕНИ МОДЕЛИ ЗА РАЗВИТИЕ

Брой 4-5, Април-Май 2011

 2010-а в Латинска Америка бе Годината на двестагодишнината. Отбелязваха се тържествено двете столетия от онази 1810-а, когато из няколко тогавашни испански колонии прокънтява Викът на Независимостта и започват антиколониалните войни, изиграли тук и ролята на антимонархически демократични революции. Те продължават десетилетие и половина — чак до победата на войските на освободителите в битката край Аякучо в Перу в края на 1824 г. След нея вече цялата бивша Испанска Америка се смята за свободна.

 Викът на Независимостта — това не са още същинските декларации за независимост. Това е избухването на бунта, поривът, надигането на силите на новото, началото на големите движения, които ще родят промяната.

През 2010-а двестагодишнината на независимостта си празнуваха Аржентина, Венецуела, Колумбия, Мексико и Чили. Оттук нататък година след година предстои да ги последват и останалите днешни латиноамерикански страни.

Но някогашните водачи на освободителните войни са мечтали не за много отделни републики, а за единна демократична държава на свободата, братството и равенството. Уви, драмите на историята рядко са благосклонни към мечтателите.

И...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Коментари  

 
0 #1 Красимир 2011-06-25 20:56
Разликата между латиноамериканс кото ляво и американското дясно в САЩ е, че латиноамериканц ите разчитат на повече държава, или всичко държава както в Куба, а дясното в САЩ е, че има повече икономическо общество с пазар и конкуренция.В САЩ има по малко държава, като САЩ спечелиха студената война с бившия СССР с 8-10% от Брутния си продукт, докато СССР влагаше 80%, че и повече за военни цели от БВП. Сега във Венецуела се мъчат да одържавят или национализират частните фирми, но така венецуелците ще се отучат да работят. А това е в Боливия, Никарагуа, Еквадор, Парагвай, Куба, че и в други страни в Южна Америка. Но това според нашите леви учени е прогресивно, защото те се водят от теориите на Маркс, Енгелс, Ленин и Сталин. Но тези идеи са описателни, а не наука и нямат нищо общо с науката, като освен това са едностранчиви, еднополюсни, или описват единия полюс на нещата, а именно производството.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор