Георги Близнашки е професор по конституционно право в СУ Св.Климент Охридски“. Народен представител в 36-ото и 40-ото Народно събрание. Наблюдател в Европей­ския парламент (2005-2007) и евродепутат (2007). Автор на множество книги, научни студии и статии. Номиниран от столичната организация на БСП в район Слатина“ за кандидат-президент на БСП в пред­стоящите наесен президентски избори.

ДЕМОКРАТИЧНИЯТ ИЗБОР НА БЪЛГАРИЯ

Брой 6, Юни 2011

Намираме се в навечерието на 20-ата годишнина от приемането на демократичната Конституция на Република България от 12 юли 1991 г. И това е възможност за дебат по конституционната демокрация у нас.

Началото, което се постави с промяната от 10 ноември 1989 г., най-общо се дефинираше като преход от тоталитаризъм към демо­кратично управление и свободно гражданско общество. Много важно е обаче да се каже, че 90-те години на миналия век бяха и начало на една друга тенденция — разгръщането на глобализацията.

Склонни сме да разглеждаме глобализацията като нещо добро, позитивно, като ускоряване на процесите на комуникация, на свободното движение на хора, стоки,  капитали и услуги. Заедно с това обаче тя има и своята обратна страна, защото подрива устоите на националната държава. Това доведе до  криза на политическото, която, разбира се, неизбежно е свързана и с кризата на самата нацио­нална държава. Всичко това се съпровождаше и с много интересни явления вътре в самото общество, с това, което социолозите наричат индивидуализация на обществения живот. Тоест и производството на блага, и начинът на живот, основани върху задълбочаваща се специализация и нови технологии, се насочиха към едно затваряне на индивида, към търсене на творческа изява, свързана обаче и с по-голяма самостоятелност, респективно с изолация от обществото.Появи се тезата, чеАко имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #4 муспи 2011-08-11 21:22
, станали са само кръв за пиене и месо за дъвчене. Но другари, заклавам ви в името на Люци, продължавайте ударно свещенния геноцид, не се поддавайте на разхлабване, много драпат за нашите позиции, но ще ни хванат тоя! Не забравяйте и ЦСКА другари! Докато има ЦСКА, ние ще сме на власт - спомнете си Ванга другари - "комунистит е ке паднат, га се закрие цесекето".
Цитиране
 
 
0 #3 муспи 2011-08-11 21:11
Честит празник другари! На много години! Не се и кахърете че не е точно Велик ден, - ние, другари, си направихме всички дни празници! Когато на 9 9 44г. дойдохме, никой не ни вземаше насериозно, а живота доказа нашето достойнство. Тази власт няма да се задържи и до края на годината, шушукаха тихо - вестниците и радиото спрягаха само - смърт, смърт, смърт на враговете на народа, и то спрягане, че чак таварищ Сталин се озадачи, но народа, гоите, да ги еба, все си мислеха че не е справедливо? Можете ли да си представите другари, народа да ни открехва на справедливост! Днес, в обновената ни демократична родина, ние сме пак на своя пост. Народът, гоите, тяхната мама, пак ни предричат че, - до края на годината?! Този фолклор ни стана част от нашето благоденствие. Народът ни кефи. Прави са вождовете - всичко за народа, всичко в името на народа. Плаща си. Другари, позволете ми от името на Централния Комитет на Партията и лично от другаря Станишефф, да ви предам вътрешнопартийн ата информация: Не ние сатанизирахме революцията, а народа я поема само като сатанизирана. Ние сме създадени за авангарда на народа! - това не е цинизъм, не е майтап, това е природна даденост. Калпав народ - калпава революция, но другари, Централният Комитет е убеден че и при тези условия нашето не се губи. За целта трябва с вяра и сърце да водим борбата, да бъдем образцови дяволи. Другари, празникът се чевства във всички Ложи и Синагоги, - парлама пред гоите е излишна , те вече са загубили своята еротичност ...
Цитиране
 
 
0 #2 raiko61 2011-07-26 19:27
Винаги съм мислил,че в България има умни люди.Изказването на Г.Близнашки потвърждава това....Бих се радвал,ако се проведе дискусия-Защо развитието на България не съотвества на възможностите на научно-експертения потенциал и народа ни като цяло.
Цитиране
 
 
0 #1 Красимир 2011-07-16 09:50
Де Гол консолидирал лявоцентристки и дясноцентристки блокове. На каква база ще се консолидира лявото. Явно е , че не може да се консолидира на марксизма - ленинизма, както досега. Ако има ляво, то е на отношението държава - икономическо общество. Ляво е повече държава в образование и здравеопазване, хуманна политика, в интерес на инвалиди, родилки,болни, гладни, деца и стари хора, както и помощи за безработни. И държавата силово да налага конкуренцията на пазарите. Това е лявото, докато дясното е повече икономическо общество, орязване на помощи на държавата, по малка администрация, но по ефективна, повече пари в частния сектор, и по малко икономическа роля на държавата. На тези принципи за ляво и дясно е политическата система в САЩ. Или БСП трябва да е народна лява партия, която балансира между интересите на труда и капитала.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови