ЛЕВИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ФОРМАЦИИ ВЪВ ФИНЛАНДИЯ

Брой 6, Юни 2011

Социалдемократическата партия 
(Suomen sosialidemokraattinen puolue)

Най-старата лява политическа формация във Финландия е Социалдемократическата партия (СДП). Тя е основана през 1899 г. в гр. Турку, когато страната все още е част от Руската империя със статут на автономно Велико херцогство. Първоначално социалдемократите се наричат Работническа партия, но на конгреса във Форса през 1903 г. сменят името си. Тогава е приета и партийната им програма, останала непроменена до 1952 г.

Под влияние на Руската революция от 1905 г. в партията се сформира радикално ляво крило с водачи Юре Сирола и Ото Кусинен. Представителите му неведнъж се срещат с Ленин.

В този период започва остър дебат в партията за нейната политическа ориентация и дали принципите на класовата борба, на които тогава се позовават и социалдемократите, позволяват участието им в парламент заедно с буржоазни партии. Тези принципни дискусии са в основата на по-късното разцепление на работническото движение.

На проведените през 1907 г. първи избори във Финландия партията се представя много добре с над 37% и влиза в парламента. В периода от 1910 г. до 1917 г. СДП постига дори над 40% електорална подкрепа. Исторически най-високият резултат на парламентарен вот социалдемократите получават през 1916 г. с 47,3%.

През 1917 г. страната обявява независимостта...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови