Чавдар Добрев е роден през 1933 г. в Ямбол. Завършва висшето си образование в Будапещенския университет. Дълги години работи в Института по изкуствознание при БАН. Професор, доктор. Публикувал е над 30 книги, между които Реализмът на Вахтангов“, „Лирична драма“, „Забранените плодове на познанието (Емилиян Станев)“, „Всекидневният Леон Даниел“, „Еретичният ерос“, двутомникът Ранено време“, „Окосена болка“, „Възхвала на разумаи др.

ПО МАРШРУТА НА ИДЕИТЕ. БЕЛЕЖКИ ВЪРХУ СТРАНИЦИТЕ НА РОМАНА „ИВАН КОНДАРЕВ“ – IV ЧАСТ

Брой 6, Юни 2011

(Продължение от миналия брой)

 

9 ЮНИ — ПРЕВРАТЪТ, КОЙТО ДЕНОНСИРА ДОГОВОРА
МЕЖДУ ДВОРЕЦА, ПРИВИЛЕГИРОВАНИТЕ И НАРОДА
Трета част

 

В третата част ставаме свидетели на първата от двете кулминации в романа. Най-общо, тук идеята за мирното и органично развитие на обществото се разпада, като интересът се трансформира в реализиране на идеята за народния бунт. Онова, което в първите две части се изобразява като размяна на мнения и осмисляне на аргументи, като конфронтация на обществени позиции, като оформяне на социални лагери и напрегнати настроения след войната, преминава във фаза на кървав сблъсък между представителите на буржоазния елит и селячеството. Емилиян Станев създава низ от епизоди, които разкриват как българската буржоазия се отказва от прокламирания от нея парламентарен живот, за да прибегне към незаконно въоръжено сваляне от власт на правителство и парламент, избрани в легитимни избори. Когато интересите на този кръг диктуват суспендиране на конституцията, той не изпитва задръжки и нравствени колебания в хода на организирането на метежа.

Излиза, че след националната катастрофа мирът в страната, който се балансира върху спазване на договорености между различните слоеве и партии, е взривен от хората с големите пари. При...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови