Георги Близнашки е роден на 4 октомври 1956 г. в с. Скравена, Ботевградско. Професор по конституционно право. Преподавател в СУ “Св. Кл. Охридски”. Автор е на книгите „Принципи на парламентарното управление”, „Формата на държавата”, „Конституционализъм и демокрация”, „Парламентарното управление в България”, както и на множество научни студии и статии.

Номинации
Проф. Георги Близнашки беше първата обявена кандидатура на БСП за държавен глава. Издигнаха я социалистите от най-голямата столична организация на БСП - тази на район „Слатина”, след таен избор и преди официалното стартиране на кампанията.
Георги Близнашки е сред кандидатите с най-много номинации от общинските конференции на БСП в цялата страна.

„СЪДБАТА НА РЕФОРМАТОРИТЕ В НАШАТА ПАРТИЯ Е ТЕЖКА И НЕБЛАГОДАРНА“

Брой 7, Юли 2011

Изказване на Георги Близнашки пред заседанието на НС на БСП от 16 юли 2011 г.


Уважаеми дами и господа, другарки и другари, приятели,

Изправям се пред вас, за да поискам вашата подкрепа като евентуален кандидат на БСП за президент в предстоящите избори.Правя го с ясното съзнание, че  не съм  сред най-популярните политически фигури във вътрешнопартиен план. Никога не съм имал такива претенции. Никога не съм се стремял към това. Но онова, което предстои, не е състезание по популярност, а битка за идеи и принципи, битка за кауза. А всички знаят, че от такива битки никога не съм бягал, такива битки никога не съм губил.

Годините след 10 ноември 1989 г. за БСП бяха години на обновление. Болезнено обновление на бившата комунистическа партия, упражнявала в продължение на десетилетия властта за добруването на народа, но по тоталитарен начин.

Нашата партия трябваше да се променя не просто, за да оцелява, а за да прокарва пътя към нов тип общество. Да, капиталистическо общество - отворено, динамично, конкурентно, но заедно с това - по нашите представи - свободно, демократично, солидарно. Общество с човешки облик. Затова защитавам с всичките си морални и интелектуални сили Конституцията на републиката...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор