Хуан Торес Лопес  (Juan Torres Lopez, www.juantorreslopez.com) е преподавател по приложна икономика в Севилския университет и член на Научния съвет на Асоциация­та за облагане на финансовите транз­акции в полза на гражданите (Attac) в Испания. Алберто Гарсон Еспиноса (Alberto Garzуn Espinosa, www.agarzon.net) е изследовател в университета „Пабло де Олавидев Севиля и член на Научния съвет на Attac в Испания.

Издатели на сайта www.altereconomia.org.

 

СРЕЩУ ПАКТА ЗА ЕВРОТО. РЕАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ В ЕВРОПА? НИМА!

Брой 7, Юли 2011

В края на март държавните и правителствените ръководители от еврозоната и още шест други страни (България, Дания, Латвия, Литва, Полша и Румъния) подписаха споразумение, с което обявяват, че подготвят мерки за борба с кризата и с проблема за натрупания дълг в Европа. Във връзка с това въвеждат редица общи задължения с компромиса различните правителства да прилагат подходящите икономически мерки по свой избор, с цел да бъдат ефективни. Споразумението се нарича Пакт за еврото и включва изискването всички предвиждани в него мерки да са подвластни на препоръките на Европейската комисия, която ще действа и като главен надзорник и оценител на неговото прилагане и развитие.

 Главна цел на Пакта според подписалите го ръководители

 Подписалите Пакта заявяват, че неговата главна цел е справяне с проблема за дълга, като се засили конкурентоспособността в еврозоната, т. е. като се улесни пазарното присъствие на фирми от страните, ползващи еврото, на световните пазари.

  За да се постигне тази цел, Пактът определя четири стълба, кои­то трябва да очертаят главните насоки за икономически действия на националните правителства.

Първият стълб на Пакта:
насърчаване на конкурентоспособносттаАко имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор