Максим Мизов е доцент, доктор на социологическите науки и доктор по философия, завършил философия с профил социология в СУ „Св. Климент Охридски“. Работи в областта на етиката, социо­логията, политологията и етнологията. Автор на 17 (3 в съавторство) монографии и книги, както и на повече от 200 научно– теоретически студии, брошури и статии. Завеждащ секция в Центъра за исторически и политологически изследвания.

Статията " Ликовете на носталгияга" е част от последната глава на подготвената за печат книга „Носталгията” (Размисли и ескизи).

ЛИКОВЕТЕ НА НОСТАЛГИЯТА - II ЧАСТ

Брой 7, Юли 2011

Носталгията винаги има
свое съкровено кътче в душевността на човека

и много рядко тя може да се превърне в постоянен или пък вездесъщ психичен тонус. Тя се появява, проявява в цялото си великолепие в отделни моменти от житейската драма или орисия на субекта, когато с нещо настоящето го настъпва болезнено и на тази база субектът волно-неволно почва да сверява и сравнява двете времена. Така че ако настоящето не създава и не втвърдява свои особени „мазоли“ в душевността на човека, то няма как и носталгията да бъде техен лек, или тяхна остра болка! Както мазолите, така и носталгията не боли постоянно, а отвреме на време, при случай, когато нещо започва да „убива“, да е неудобно за сетивността на страдащия човек!

Тъкмо подобна съсредоточеност и проявеност на носталгичните мотиви би следвало да бъде отречена или преиначена от противниците на носталгията. За да се случи това обаче, враговете на конкретни носталгични идеи, образи и емоции се виждат принудени да разтеглят епизодичността по протежение на тоталността на човешкия живот, да придадат друга визия или мисия на носталгичното, за да може — на тази подработена основа — да се заклейми то някак. Само по такъв начин, чрез подобни манипулации, спекулации и фалшификации на истинското, на реалното житие-битие...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор