ЛЕВИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ФОРМАЦИИ В ИРЛАНДИЯ

Брой 7, Юли 2011

В края на миналата година в резултат от задълбочаването на финансово-икономическата криза в Ирландия падна правителството на страната. А на 25 февруари 2011 г. се проведоха предсрочни избори. Те бяха спечелени от дясно-консервативната партия „Фина Гейл“ (1),  която постигна 36%. Това е най-добрият резултат на тази формация от 1982 г. насам. Както се очакваше, бе създадена коалиция със социалдемократите от Лейбъристката партия, която с около 20% също постигна добър резултат. Основните различия между „Фина Гейл“ и лейбъристите са свързани с въпроса колко бързо трябва да се намали екстремно високият бюджетен дефицит, както и по някои социални теми.

Управляващата през последните 13 години партия, дясноцентристката „Фиана Фейл“ (2), с резултат от едва 15%, загуби три четвърти от депутатите си и сега има само 20 парламентаристи. Това е истински шок за тази формация, защото от независимостта на страната през 20-те години, тя бе най-голямата партия в Ирландия.

Зелената партия, по-малкият коалиционен партньор в кабинета на „Фиана Фейл“, постигна едва 1,8% (също лош резултат) и дори отпадна от парламента.

Общо петима крайно леви депутати от Обединения ляв съюз успяха да влязат в Народното събрание.

Другата лява формация — „Шин Фейн“, успя да увеличи подкрепата си до 10%, респективно 14 депутати, което е най-добрият...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови