Морис Льомоан е специален пратеник на френския месечник Монд дипломатик“. Автор е на книгата на „Cinq Cubains à Miami“ (Петима кубинци в Маями), Don Quichotte, Париж, 2010 г. 

Статията "Хондурас в желязна хватка" е отпечатана във френския месечник Le Monde diplomatique, юни, 2011.

ХОНДУРАС В ЖЕЛЯЗНА ХВАТКА. ЧАСТНИ ГРАДОВЕ В ДЖУНГЛАТА

Брой 7, Юли 2011

 Дипломатическото сближаване между Колумбия и Венецуела даде възможност за възстановяване на членството на Хондурас в Организацията на американските държави (ОАД). Тогава правителството на Порфирио Лобо, дошло на власт след извършения през юни 2009 г. държавeн преврат, се съгласи бившият президент Мануел Селая да се завърне в родината си. Това беше едно от четирите категорични искания на хондураската съпротива.

 Тъжна картина. Триста колиби от синьо найлоново платно са се сгушили под преплетените клони на океан от маслодайни палми. Жужат всевъзможни насекоми. Въздухът е тежък като мокра вълна. В тази зловонна атмосфера царува маларията. Има много деца и старци. С набръчкан от под­смърчане нос селянин произнася едно име —­ Мигел Факусе. Това е влиятелен човек, който с парите си премества планини, и ние се страхуваме от  него.

Дон Мигел Факусе е хондураски олигарх, господар на долен Агуан, на брега на Карибско море в североизточната част на страната. На 9 декември 2009 г. селяните окупираха „негови“ земи, които всъщност  не му принадлежат. През декември 2010 г. селяните са пребити и прогонени от хората му. Упоритите селяни окупираха отново това място — Пасо Агуан. Показват пътя, който малко по-нататък пресича плантация­та на този земевладелец....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор