Ивайло Дичев е роден на 18 ноември 1977 г. През 2004 г. се дипломира като магистър по политология в СУ
Св. Климент Охридскисъс специализация Външна политика и национална сигурност“. В момента е докторант по политология в същия университет. Темата на неговата дисертация е Децентрализация на политическата власт във федералната система на САЩ: институционални измерения“.

ЗА ПОНЯТИЕТО „ФЕДЕРАЛИЗЪМ“ В АМЕРИКАНСКАТА ПОЛИТОЛОГИЯ

Брой 7, Юли 2011

 

Когато създателите на американската конституция установяват очертанията на американската федерална система, те конструират схема, белязала цялостното политическо развитие на Америка и впоследствие широко копирана в други страни. По всяка вероятност бащите-основатели не са имали ясна идея за посоката, която новата система ще поеме, и не са разполагали с прецеденти, които да ги насочат, т.е. били са принудени да създадат нещо ново. Въпросът е как биха могли да създадат държава, която би трябвало наистина да бъде национална, без да събудят страховете и ревността на тринадесет отделни щата, всеки от които представляващ нация сам по себе си. Отговорът на бащите-основатели намира съдържание в понятието „федерализъм“. Въпреки че понятието „федерален“ не е било ново, нововъведенията на създателите на конституцията му придават нов смисъл. До този момент с него се е означавало това, което днес бихме нарекли конфедерация.

Мексиканският писател Карлос Фуентес вярва, че федерализмът е може би единственият начин да се запазят местните култури в свят на нарастваща икономическа интеграция.Федералистът (Записките на Федералиста), посочва той, трябва да бъдат тиражирани в милиони копия“ (1). Когато министър-председателят на Великобритания Тони Блеър (1997-2007) започва да модернизира своята страна,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор