РОДОСЛОВНО ДЪРВО НА СОЦИАЛИЗМА В БЪЛГАРИЯ

Брой 8, Август 2011

 

(хронологични бележки)

На 14 юли 1889 г. в Париж се учредява Вторият интернационал — международна организация на социалистите, която на практика е продължение на разпуснатия Първи социалистически интернационал. В дотогавашната история това е най-масовата организация, наброяваща близо 17 млн. членове. Обединява предимно европейски партии, но с присъединяването на САЩ, Аржентина и Уругвай излиза и извън континента. Ръководи се от Социалистическо бюро с информационни функции. В Учредителния конгрес на Втория интернационал от българска страна участва Никола Габровски. Заедно с Димитър Благоев той е един от първите идеолози и създатели на социалистическото движение в България.

На 20 юли (2 август н.ст.) 1891 г. на връх Бузлуджа се провежда учредителният Първи конгрес на Българската социал­демократическа партия. Присъстват 15 делегати, сред които Димитър Благоев, Никола Габровски, Евтим Дабев, Т. Постомпиров, К. Бозвелиев, Ив. Кутев, Д. Христов, Д. Крусев и други. Обявява се създаването на БСДП. Приети са програма и резолюция за организацията (устав) на партията.

На 20 август (1 септември н.ст.) 1892 г. в Пловдив заседава Вторият конгрес на БСДП. Присъстват делегати от 7 града (Габрово, Дряново, Пловдив, Сливен, Търново,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови