ХРИСТО КАБАКЧИЕВ
(1878 - 1940 г.)

Един от видните дейци и ръководители на социалистическото движение и близък съратник на Димитър Благоев. С голям принос за утвърждаване на БРСДП (т.с.)  като една от активните партии във Втория интернационал. Противник на въвличането на България във войните и радетел за създаване на Балканска федерация. След Първата световна война е един от видните теоретици на партията. От началото на 1923 г. Христо Кабакчиев е избран за политически секретар на ЦК на БКП, участва в подготовката на Септемврийското въстание. Съден и амнистиран през 1926 г., когато емигрира от България. В Москва работи в института  „Маркс - Енгелс - Ленин“. До края на живота си се занимава с проблемите от историята на БКП и международното работническо и комунистическо движение.

НАЧАЛОТО НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКОТО ДВИЖЕНИЕ

Брой 8, Август 2011

 

 

1.Социалистическата сбирка
в Търново

В началото на 1891 год. Н. Габровски, уволнен от учителството, се върна в родния си град Търново, дето се установи да адвокатствува. Срещата ни тука положи началото на социалистическото движение. Най-напред Н. Габровски говореше за турянето начало на една „историческа партия“, но какво разбираше под нея и главно върху какви начала трябваше тя да се основава на първо време, не беше ясно. Скоро обаче се разбрахме, че въпросът е за основаването на една социалистическа партия.

Брошурата му: „Нравствената задача на интелигенцията“, неговата дейност в гимназиите между учениците от горните класове, като учител и социалист, преследванията от училищната власт за това, неговата дейност в София, в дружеството „Нов живот“, и най-сетне уволнението му от учителството - всичко това направи неговото име известно между младежта и интелигенцията. Преди да се върне в Търново, той се намираше в преписка или лично се бе срещал с по-видните дейци от сиромахомилската организация като К. Бозвелиев, Е. Дабев, С. Мутафов и други, които се бяха вече разочарували...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови