ХРИСТО КАБАКЧИЕВ (1878 - 1940 г.)
Един от видните дейци и ръководители на социалистическото движение и близък съратник на Димитър Благоев. С голям принос за утвърждаване на БРСДП (т.с.)  като една от активните партии във Втория интернационал. Противник на въвличането на България във войните и радетел за създаване на Балканска федерация.
След Първата световна война е един от видните теоретици на партията.
От началото на 1923 г. Христо Кабакчиев е избран за политически секретар на ЦК на БКП, участва в подготовката на Септемврийското въстание. Съден и амнистиран през 1926 г., когато емигрира от България. В Москва работи в института  „Маркс - Енгелс - Ленин“.
До края на живота си се занимава с проблемите от историята на БКП и международното работническо и комунистическо движение.

ОТНОШЕНИЕТО НА Д. БЛАГОЕВ КЪМ ПАРЛАМЕНТАРИЗМА И УЧАСТИЕТО НА ПАРТИЯТА НА ТЕСНИТЕ СОЦИАЛИСТИ В ИЗБОРИТЕ И В ПАРЛАМЕНТА

Брой 8, Август 2011

 


Отношението на Д. Благоев и тесните социалисти към изборите и парламента съставлява една от забележителните особености на теснячеството като ляво марксическо течение във II Интернационал.

Още при основаването на Българската социалдемократическа партия в 1891 г. до съединяването £ с Българския социалдемократически съюз в 1894 г. въпросът за значение­то на изборите и за тактиката на партията в тях заемаше важно място в живота на партията. И това е напълно обяснимо. Партията беше основана в борба против ония дребнобуржоазни елементи в началото на социалистическото движение у нас, които бяха против създаването на самостоятелна партия на работническата класа и които скоро след това, в 1892 г., се отцепиха от партията и образуваха Българския социалдемократически съюз. Затова първо­степенна задача на партията беше да посочи на работниците значението на политическата борба и самостоятелното им участие в нея като класова работническа партия. Затова партията привличаше вниманието на работниците върху изборите като една от-най-важните форми на политическата борба.

Д. Благоев посвети не една статия във в. „Работник“ върху значението на политическата борба и особено върху значението на изборите за работническата класа. Партията постави въпроса за участието си в изборите като централен...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови