НИКОЛА ГАБРОВСКИ (1864 - 1925 г.)
Един от първите социа­листи и основатели на БСДП (1891 г). Получава солидно образование в Русия и в Женева. Активен журналист и публицист — редактор на Българската социалистическа библиотека и на партийния вестник  „Работник“. Превежда съчинения на видни социалисти. Един от първите социалисти в Народното събрание (1894 - 1896 г.), общински съветник в Търново. След Първата световна война активно участва в борбите на БКП. Убит след Априлските събития от 1925 г.

РАПОРТ НА БСДП за РАЗВИТИЕТО И СЪСТОЯНИЕТО НА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКОТО ДВИЖЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ

Брой 8, Август 2011

 

Доклад на Н. Хр. Габровски, изнесен от името на Общия съвет на БСДП пред Международния работнически конгрес в Цюрих  през 1893 г.


Първата мисъл, първата дума на Българската социалдемократическа партия в международния социалистически работнически конгрес не може да бъде друга, освен да поздрави представителите на великия социалистически свят. България за първи път праща на международния социалистически конгрес свой представител, който е натоварен да поднесе не само братските поздравления, но и да въведе официално малката България във великото социалистическо семейство на образованите държави.

Преди да опишем днешния вървеж на нашето социалдемократическо движение, смятаме за нужно да изложим накратко историята на икономическото развитие на България в последната половина на туй столетие. Това ще ни даде възможност да разберем по-добре днешното положение на социалдемократическото движение в България и на нейния обществено-политически живот през последните няколко години.

Длъжни сме да направим това, защото знаем, че представителите на социалистическото движение във всяка образована държава на света дотолкова са заети със своите вътрешни дела, щото не са могли да се занимават с историята на икономическото развитие на България. А пък най-удобен момент за това е...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор