ГЕОРГИ КИРКОВ
(1867- 1919 г.)

Един от видните строители на социалистическата партия, любимец на трудовите хора в България, известен още със своя авторитет и влияние на журналист, публицист, поет, писател, културен деец, ярък политически трибун, обаятелен организатор. Солидно образован в Русия и във Виена. Активен журналист в българския социалистически печат, редактор на  „Работнически вестник“. Като секретар на ЦК на БРСДП (т.с.) от 1905 до края на живота си проявява своя организаторски талант.Един от създателите на Общия работнически синдикален съюз. Общопризнат тактик на партията. Общински съветник в София и депутат в Народното събрание, където пламенното му слово отстоява интересите на трудещите си, просперитета и модернизацията на България, приковава вниманието и на буржоазните политици. Уважаван представител на международните социалистически форуми.

ОСИГУРЯВАНЕ НАРОДОУПРАВЛЕНИЕТО И НАРОДНИТЕ СВОБОДИ

Брой 8, Август 2011

 


Реч, произнесена в заседанието на ХII Обикновено народно събрание (първа редовна сесия) на 23 октомври 1902 г.

 

Г. Кирков (от трибуната) : Г-да народни представители! Забелязва се в повечето от старите партийни групи нежелание да вземат думата по отговора на тронното слово. Или материята е твърде деликатна, или пък тия стари групи имат много малко нещо да кажат по отговора на тронното слово. Макар и да принадлежим на най-младата партия, най-младата партийна група тук, в Народното събрание, ние по неволя сме принудени да прередим старите и вие виждате, че вината не е наша.

Ние изслушахме с голямо внимание речта на г. министър-председателя и нашето мнение върху тази реч е това, че г. министър-председателят, или в дадения случай правителството, по всичката политика - външна, вътрешна и финансова - няма едно определено гледище; че правителството по въпросите, които то само повдигна в отговора на тронното слово, стои между три стола.

Най-напред да се спрем върху въпроса за осигуряване народоуправлението, върху осигуряването на народните свободи.

Изтъкна се от г. министър-председателя едно явление, взето от последните избори; именно изтъкна се голямата апатия, която владеела, господствувала у избирателите, вследствие на която и правителството...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови