ДИМИТЪР БЛАГОЕВ
(Дядото) (1856 - 1924 г.)  Основоположник на научния социализъм и на Социалистическата партия в България. Най-изтъкнатият теоретик на социализма в България и на Балканите в края на ХIХ и началото на ХХ век. Високообразован, ерудиран и уважаван деец на социалистическото движение в България и в Европа. Главен инициатор за създаване на Българската социалистическа партия, за чийто учредителен конгрес на Бузлуджа подготвя програма и устав. След конгреса написва „Що е социализъм и има ли той почва у нас?“. От януари 1897 г. основава и до края на живота си редактира сп. „Ново време“, което става теоретичен орган на БРСДП. Общински съветник и депутат в Народното събрание, където последователно и твърдо отстоява социалните и политическите интереси на трудещите се и националните интереси на България.

ИЗ ОБЯСНЕНИЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ (т.с.)

Брой 8, Август 2011

 


(Извлечение)

 

До
почитаемия Върховен касационен съд, гр. София

По предложението на Министерството на правосъдието от 7.III.1924 г. под № 1720 до Върховния касационен съд, с което се иска разтурването на Българската комунистическа партия (тесни социалисти)

 

Господа съдии!

С предложение № 1720 от 7.III. т.г. г-н министърът на правосъдието иска от Вас, въз основа на чл.1 и чл. 16 от Закона за защита на държавата, Българската комунистическа партия (тесни социалисти) да бъде разтурена.

Въз основа чл. 16 от Закона за защита на държавата по предложението даваме настоящите писмени обяснения и молим Върховния касационен съд да намери предложението за неоснователно и да го остави без последствие.

Ето нашите основания:

I.

Законът за защита на държавата е изключителен и наказателен. Той трябва при прилагането му да се тълкува стриктно, добросъвестно и само в посочените в него случаи да се прилага (гл. дневниците на XXI Обикновено Народно събрание, стр. 306, втора колона от речта на г-н Моллов и cтp. 337).

II.

Законът за защита на държавата, като наказателен закон, няма ретроактивна сила, той действува...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови