ТРАЙЧО КОСТОВ
(1897 - 1949 г.)

Свързва се отрано със социалистическото движение. След Септемврийското въстание е привлечен в апарата на ЦК на БКП. Съден за комунистическа дейност. Няколко пъти емигрира в СССР, където работи в Коминтерна, а по време на пребиваването си в България е в ръководството на БКП и е интерниран многократно. Като секретар на ЦК е един  инициаторите и ръководителите на въоръжената съпротива в България (1941 - 1944). От март 1945 е избран за първи секретар на ЦК на БРП (к). Разгръща широка дейност за организационното укрепване на партията след 9 септември. Осъден на смърт при чистка в БКП след показен политически процес през 1949.

ПОЛИТИЧЕСКОТО ПОЛОЖЕНИЕ И ЗАДАЧИТЕ НА ПАРТИЯТА

Брой 8, Август 2011

 


Доклад,
изнесен пред VIII разширен пленум на ЦК на БРП(к), състоял се на
27, 28 февруари и 1 март 1945 г.


Другари! Осмият разширен пленум на ЦК се свиква девет години след Шестия, който се състоя в началото на 1936 г., и четири години след Седмия, който стана в началото на 1941 година. Последното десетилетие от развитието на нашата партия е пълно с драматични и във висша степен важни събития. Първите години от това десетилетие се ознаменуваха с окончателната и безвъзвратна победа над „лявото“ сектантство, което в продължение на цял един период беше господствувало в партията и £ беше нанесло страшни злини, разгаряйки фракционна борба в партията и отслабвайки нейните връзки с масите. Лайпцигският процес в 1933 г., който даде сигнала за борбата срещу фашизма на международна почва, беше повратен пункт в развитието и на нашата партия. След Лайпцигския процес др. Димитров зае мястото си на безспорен и любим водач на българското революционно работническо движение.

Аз се ползвам от случая да напомня, че днес, 27 февруари, е годишнина от освобождението на др. Георги Димитров от лапите на фашистките убийци. По този случай аз предлагам на нашия пленум да изпратим специална приветствена телеграма до др. Георги Димитров.

През първата фаза на световната...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор