ТОДОР ЖИВКОВ
(7 септември 1911 — 5 август 1998 г.)

е най-видната политическа фигура от периода на държавния социализъм в България, с чието име се свързва почти цялата история на Народна репуб­лика България. От 1929 г. е печатарски работник, през 1930 г. се включва в младежкото комунистическо движение, а от 1932 г. и в БКП. След 9 септември 1944 г. Живков ръководи изграждането на Народната милиция в София. От 1945 г. влиза в ръководството на БКП. В периода 1948-1949 г. оглавява градската организация на БКП в София. От 1950 г. е секретар на ЦК на БКП и кандидат-член на Политбюро, а от 1951 — член на Политбюро. С помощта на Никита Хрушчов Живков замества Червенков на поста първи секретар на ЦК на БКП през 1954 г., а след Априлския пленум от 1956 г. се утвърждава като пръв, а по-късно единствен и неоспорван партиен лидер. От 1962 до 1971 г. е министър-председател, а от юли 1971 до ноември 1989 г. Тодор Живков е председател на Държавния съвет (държавен глава). Живков е свален от власт на 10 ноември 1989 г., като в началото му е изказана благодарност и са му запазени привилегиите, а после е изключен от БКП. През последните години от живота си поради трудностите на прехода той се превърна от силно мразен политик в края на 1989 г. в олицетворение на сигурния живот при държавния социализъм.

ДА ПРЕВЪРНЕМ УСВОЯВАНЕТО НА ЧУЖДИТЕ ПОСТИЖЕНИЯ В НАУКА И ИЗКУСТВО

Брой 8, Август 2011

 


Из изказване пред Политбюро на ЦК на БКП
на 1 юни 1970 г. след посещение в Япония
във връзка със световното изложение ЕКСПО`70


Какво е необходимо да се направи във връзка с това?

а) Необходимо е сега, когато разработваме моделите за цялостното развитие на нашето производство, да се съставят програми за всяко едно производство поотделно за усвояване на съвременни изделия с най-високи потребителски качества, за гарантиране на устойчивост в качеството на продукцията, за модернизация на произ­водството на равнището на най-високите световни постижения, независимо от това къде са постигнати те. Срокът за осъществяване на тези програми следва да бъде не повече от две-три години.

Естествено, за да се постигне това, следва да се отиде решително към купуване на лицензии и образци.

Нашите мисии в чужбина също трябва да се заемат с тази задача. За нейното изпълнение е нужно да се използуват най-пълно всички служители в нашите посолства, в търговските представителства и други. В чужбина освен нашите дипломатически и търговски кадрови работници живеят техните жени, синове и дъщери, които в много случаи имат добър вкус и подготовка. Тези колективи трябва да се организират и да помагат за снабдяването на...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор