ПЕТЪР МЛАДЕНОВ
(22 август 1936 — 1 юни 2000 г.)

е от семейство на загинал през 1944 г. партизанин, което определя политическата му кариера. Завършва Суворовско училище в София през 1954 г., следва философия в Софийския университет, след което през 1963 г. завършва Московския институт за международни отношения. Започва работа в ДКМС, а след 1969 г. политическата му кариера продължава в БКП. Влиза в ръководството й през 1974 г. и остава в него до избора му за президент. След отстраняването на Тодор Живков на 10 ноември 1989 г., Петър Младенов заема неговото място на партиен лидер и държавен глава (председател на Държавния съвет). На 14 извънреден конгрес на БКП (януари —февруари 1990 г.) той е определен да заеме новия пост председател/президент, договорен на Кръглата маса. Утвърден е от стария състав на Народното събрание на 3 април 1990 г. На 6 юли с. г. Младенов подава оставка по искане на стачкуващите студенти и на т. нар. Град на истината. Оставката слага край на политическата му кариера.

В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ

Брой 8, Август 2011

 


Писмо  от 24 октомври 1989 г.

До членовете и кандидат-членовете на ЦК на БКП

До членовете на ЦКРК на БКП

 

Другари, роден съм през 1936 г. в с. Урбабинци, тогава околия Кулска. Сега това село се нарича Тошевци. То носи имената на убити партизани, един от които е и моят баща. От 1931 г. и до гибелта си през 1944 г.  той е бил неизменно секретар на селската партийна организация. Майка ми е била ятак на партизанския отряд „Г. Бенковски“. Член е на БКП и е АБПФК.

Що се отнася до мен. Моята биография е проста. До 14-годишна възраст учих в родното си село. След това — гимназия, отначало във Видин. Бил съм председател на пионерската организация в училището. В гимназията във Видин бях секретар на ученическия комитет на Съюза на народната младеж. След това бях курсант в Суворовското училище в София и Военното училище в Шумен (тогава Коларовград). След това бях студент в СУ „Климент Охридски“ по специалността философия. През 1957 г. бях приет за студент в Института за международни отношения — Москва. В Москва бях един от секретарите на Московския комитет на Комсомола (става въпрос за ДКМС). След шестгодишно учение завърших Института през 1963 г. с отличен успех.

През...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови