АЛЕКСАНДЪР ЛИЛОВ
(роден на 31 август 1933 г.) завършва българска филология в Софийския университет през 1962 г., а през 1969 г. — аспирантура в Академията за обществени науки в Москва. Започва работа през 1975 г. като старши научен сътрудник в Института по изкуствознание при БАН. Политическата му кариера започва в ДКМС първоначално във Видин, а от 1963 г. и в ЦК на ДКМС. От 1969 г. работи в централния апарат на БКП. През 1971 г. влиза в ръководството на БКП, а от юли 1974 до 1983 г. е член и на Политбюро. Отстранен е от ръководството на БКП скоро след смъртта на Людмила Живкова, чийто привърженик е бил. Назначен е за директор на Института за съвременни социални теории, който има за задача да търси нови идеи и възможности за българското развитие. След 10 ноември 1989 г. е включен в новото ръководство на БКП. По негова инициатива на 29 декември 1989 г. БКП отрича „възродителния процес“. На 14-ия извънреден конгрес на БКП (януари - февруари 1990 г.) е избран за председател на партията. Под негово ръководство е осъществено преименуването на БКП в БСП, започва трансформацията £ в идейно и организационно отношение, спечелени са първите демократични избори през юни 1990 г. След загубата на парламентарните избори от октомври 1991 г. на 40-ия конгрес на БСП Александър Лилов отстъпва председателския пост в партията и оглавява новосъздадения Център за стратегически изследвания на БСП.

БЪДЕЩЕТО НА СОЦИАЛИЗМА Е СОЦИАЛИЗМЪТ НА БЪДЕЩЕТО

Брой 8, Август 2011

 

 

Българската социалистическа партия навлезе в своята 120-годишнина. Това е щастливо събитие за нас, социалистите, и респектиращ факт за нашите идейни и политически противници. Сто и двадесет години за една политическа партия — това е рядък факт не само за България, но и за Европа и света. Каквито и критики и хули да се изричат срещу БСП, малко са партиите, които имат зад гърба си век и две десетилетия история. Забележителен юбилей, с който с право се гордеем.

Обикновено в юбилеите доминират триумфалните тонове. Това е напълно естествено. Юбилеите са равносметка на успехите и извор на заслужено самочувствие. Сто и двадесет години вярност към социалистическите идеи, 120 години борба за свобода и благоденствие на трудовите хора — такава е политическата и идейната визитка на БСП.

Доста се затрудних, когато по покана на Юрий Борисов трябваше в 3-4 страници да изкажа в качеството си на бивш председател на БСП през 1990 и 1991 г. моето юбилейно послание към нашата вече 120-годишна партия. Накрая реших, че тъй като бях на този нагорещен до червено пост през две в пълния смисъл огнедишащи години, когато социализмът претърпя крах в СССР, у нас и в другите бивши източноевропейски социалистически страни и в резултат на това се решаваше въпросът за оцеляването на БСП (имаше проектозакон за нейната...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови