ЖАН ВИДЕНОВ
(роден на 22 март 1959 г.) завършва Московския институт за международни отношения през 1985 г. със специалност „Външна търговия“. Работи в корпорация „Биотехника“ в Пловдив и в ДКМС (1985 — 1986). Член е на БКП от 1983 г. След промените в България от края на 1989 г. се включва в преустройството на БКП първоначално на местно равнище, а след изборите от юни 1990 г. и на централно, като депутат във Великото народно събрание. След изборната загуба на БСП през октомври 1991 г. Жан Виденов е избран за лидер на партията. Той е изправен пред тежки задачи заради национализирането на имуществото на БКП и разпадането на партийните структури. Под ръководството на Виденов БСП успява да изживее кризата и да си върне доверието на значителна част от българите. Така БСП печели парламентарните избори през декември 1994 г. и Виденов става министър-председател само на 35 години. По време на управлението му България връща над 2 млрд. долара по външния дълг.  Страната обаче преживява много тежки моменти — срив на банковата система,  зърнена криза, загуба на президентските избори, вътрешно-партийни битки, които принуждават Виденов да подаде оставката си като премиер и като лидер на БСП на извънредния й 42-ри конгрес в края на 1996 г.

ЗА ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКАТА И СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА И ЗА ЗАДАЧИТЕ НА БСП

Брой 8, Август 2011

 

 

Из доклад пред извънредния 42-ри конгрес на БСП,
декември 1996 г.

 

Длъжни сме да започнем с безпощадно трезва оценка  на ситуация­та в страната днес. А тя е крайно тежка. Определя се от краха във финансовата система, от тежките социално-икономически  и обществено-политически условия за продължаване на реформите и преодоляване на кризата... Тежката цена на тези икономически и социални проблеми е трупана с години, но през 1996 тя твърде много се увеличи и  в момента се плаща от управлението на Демократичната левица, от участващите в него социалисти, от БСП.

....

Затова днес ние просто сме длъжни да започнем с отговора на въпроса „Заради нас ли е всичко това, или въпреки нас?“

Отговорът не е възможен, без да се върнем към прословутия въпрос за наследството, което получихме преди две години не само от чужди, но и от свои. Някак много бързо забравихме, че още в края на 80-те години страната вече беше в остра икономическа, финансова, структурна криза, криза на обществено-политическата система, криза на доверието, криза на морала..... Външният дълг, спадът на производството и загубата на традиционните пазари беше факт още от самото начало на прехода. Този факт беше една от главните причини за промяната на 10 ноември 1989 г. За надвисналата...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор