Румен Попов е контраадмирал о.р. Завършил е Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, Военноморската академия в Ленинград (Санкт Петербург), бил е командир на подводница, офицер в щаба на Военноморския флот и в Генералния щаб на БНА, началник на ВВМУ „Н. Й. Вап­царов“.

МИРАЖ ЛИ Е?

Брой 9-10, Септември-Октомври 2011

Това не е философски трактат, нито историческо изследване. Това са размисли за неосъществимата свобода.

***

Когато човек се зачете в исторически четива, най-често срещаната дума като мотив и цел за войни, революции, политически движения е свобода. Те със студена безпристрастност разказват за безкрайно продължаващата борба за освобождаване от робство, която никога не се  украсява с лавровия венец на победата, разказват как всяка завоювана свобода в същия миг поражда ново угнетение, нова несвобода.

Защо става така? Ако потърсим отговор в  енциклопедичните поредици, първото, което ще срещнем, е многословното обяснение на философите Платон и Аристотел, Хегел, Маркс и Ленин за свободата и необходимостта като философски категории. Но обикновеният човек не е философ. Той се интересува не толкова от категориите, колкото от историческата практика. Него го плаши това непоколебимо и неизменно пораждане на робство от всяка завоювана свобода.

Сигурно човечеството е започнало безкрайната си борба за свобода още от деня, когато се е обединило в общност и тази общност си е избрала вожд или някой със сила и воля е заел мястото на вожда. Той, вождът, неизбежно е започнал да налага придобитата власт за своя угода, ограничавайки нуждите и правата на част от племето или на всички.

Много хилядолетия по-късно Есхил разкрива...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови