В началото на 2011 г. на българския литературен пазар излезе книгата на Уенди Браун „Отвъд толерантността и оскърблението: бъдещето на политическата теория“ („Жанет-45“). Книгата обединява различни текстове на американската политоложка, ангажираща се едновременно с политологически и философски анализи на съвременната политика и модерността. Провокативни и дълбоки, анализите на Уенди Браун са проникнати от убеждението, че днес, когато „тъмният противник на либерализма си е заминал“, инстинктът за свобода се е обърнал срещу себе си, а „най-незащитимите черти на комунистическите държави от ХХ век, като се изключи рутинната политическа репресия“, са изникнали в старите демокрации.

„ДА СЕ НАУЧИШ ДА ОБИЧАШ ОТНОВО“ (ИНТЕРВЮ)

Брой 9-10, Септември-Октомври 2011

Разговор между Уенди Браун, Кристина Колигейт, Джон Далтън, Тимъти Рейнър и Кейт Тил

Кейт Тил: Едно от завладяващите неща във вашата книга „Състояния на оскърбление“ е креативното ви и критическо ангажиране с понятието за съпротива на Фуко. Разбирането на Фуко за връзката между свобода и власт ви позволява да изследвате начините, по които привидно радикални или прогресивни политически проекти всъщност са конституирани от и са отражение на отношенията на власт, на които те се преструват, че се противопоставят. Това ви води към разглеждане на проблема „как да се формулира един дискурс на властта, подходящ за оспорване на съвременните антидемократични конфигурации на властта“(1). Как би могло да се разбира желанието за принос към такъв дискурс в отношение към вашата по-широка теоретична траектория? Може ли да се тълкува като една обединяваща нишка, която свързва разностранни теми в творчеството ви досега?  

Уенди Браун: Свободата вероятно е най-важната ценност, циркулираща из творчеството ми през последните двадесет и пет години. Въпросът ви ме кара да се замисля „защо“. Първото, което искам да кажа, е, че има нещо почти своенравно в собствените ти нормативни привързаности в политическата теория (без значение какво казват истинските кантианци, хабермасианците...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор