Милен Гетов е български кинорежисьор. Роден e в Бяла Слатина през 1925 година. Завършил e журналистика и кинорежисура. Негови са  едни от най-популярните екранизации на романите на Богомил Райнов, сред които „Тайфуни с нежни имена“, „Умирай само в краен случай“,,„Един наивник на средна възраст“,,„Реквием за една мръсница“ и др.

ЗАБРАВЕНИТЕ БРАТЯ ПРОШЕК

Брой 9-10, Септември-Октомври 2011

Нашата история е пълна с имена, години и събития, но не всички са намерили своето място в нея… Много са забравени, други — отпаднали, трети — мъждукащи в отделните етапи на историческото ни развитие.

В тази съвременна глобализация, при това безпардонно навлизане в ежедневието ни на „европейското ни бъдеще“, като че ли охладнях­ме към нашата история, в която все по-често започнаха да намират място имена и събития, свързани с конюнктурата и много далеч от историята.

Обедня речниковият ни фонд, който се запълни с „канени и неканени“ чуждици.

Това „грипозно заболяване“ може да даде много усложнения, ако не съумеем навреме да реставрираме историческата си памет, да възстановим забравеното или безотговорно подминатото, да съхраним културно-историческото си минало.

Една от забравените фамилии, с която се гордееха нашите предци, е тази на братята Иржи и Теодор Прошек. Те и братовчедите им Йозеф и Вацлав са тясно свързани с нашата най-нова история.

Родени са в малкото градче Бероун, близо до столицата на Чехия — Прага.

Бащата на Йржи и Теодор — Франтишек, е бил известен майстор-обущар, а майка им Мария — учителка по пиано. По-големият брат — Иржи, е завършил Кралевската чешка политехника в Прага през 1869 г. със специалност землемерно инженерство и строителство. Още като ученик,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор