Евгений Кандиларов е доктор по история. През 2005 г. специализира във Факултета по политически науки и икономика на университета „Мейджи“, Токио. През 2006 година защитава докторат по съвременна българска история. Работи като сътрудник в Центъра за исторически и политологически изследвания и като хоноруван преподавател в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

КАК ЯПОНИЯ СЕ ПРЕВЪРНА В СВЕТОВНА ИКОНОМИЧЕСКА СИЛА

Брой 9-10, Септември-Октомври 2011

Вече близо петдесет години, откакто за първи път в света се заговори за т. нар. японско икономическо чудо, малката островна страна не престава да удивява изследователите с динамичното си социално-икономическо развитие, в основата на което са науката, технологиите и иновациите.

Днес, в началото на ХХI век, с възникването на т. нар. икономика на знанието, при която технологичните иновации се превръщат в двигател на развитието и растежа, повечето от развитите индустриални държави полагат особени усилия за насърчаване на научноизследователската и развойната дейност (НИРД). Това от своя страна е свързано с нов тип политически действия, съчетаващи икономическата, технологичната и изследователската политика.

Още през 1980 г. японското правителство си поставя фундаменталната задача Страната на изгряващото слънце да се превърне в нация, основаваща се на науката и технологиите. От този момент са приети поредица от закони и стратегии за политически действия в сферата на науката, висшето образование, технологиите и производството. Целта е изграждане на иновационна система, в която се осъществява взаимодействие и тясно сътрудничество между  триа­дата „държава—производство—научноизследователски звена (съсредоточени основно в университетите).

Още през 1987 г. Кристофър Фриман използва термина „национална...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови