Ирина Михеева е старши научен сътрудник в Центъра за стратегически европейски изследвания и международно сътрудничество към Института по философия на Националната академия на науките на Беларус. Завършила е философско-икономическия факултет на Беларуския държавен университет, защитила е дисертация по история на философията. Участва и в много международни научноизследователски проекти.

НОВОКОНСЕРВАТИВНАТА МИСЪЛ В СЪВРЕМЕННА РУСИЯ

Брой 9-10, Септември-Октомври 2011

В близко бъдеще, както отбелязват днес повечето политолози, външнополитическият характер на руските отношения със страните на Европа, в това число и с държавите от Централно­източния регион — Полша, Чехия, Унгария, Словакия — ще се промени незначително. Приоритетно направление, както преди, ще е търговско-икономическото сътрудничество. Възможно е да се интензифицира взаимодействието в такива близки области като антитерористичното и полицейското сътрудничество, опростяването или отмяната на визовия режим за гражданите, обмяната на инвестиции.

Но в политическата сфера, за съжаление, може с голяма вероятност да се прогнозира понижаване на нивото и ефективността на контактите във връзка с идването на власт в страните от региона на нелоялни към Русия сили (предимно радикали и популисти), а така също с консолидацията в самата Русия на консервативно-традицио­налистични настроения и идеологически претенции (Тарасов, 2007: 15). На последното обстоятелство ще се спрем по-подробно.

Вътрешният и външният политически дискурс на съвременна Русия все повече разкрива наклоняването на везните към антизападна и мобилизационна риторика. Усилват се и частично се легализират светогледните и идеологическите трендове на консервативната дяснорадикална национално-шовинистична тоналност. Като основни проявления на посочените тенденции...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор