Анатолий Аркадиевич Лазаревич е роден на 7 март 1958 г. Кандидат на философските науки, доцент. От 2009 г. е директор на Института по философия на НАН на Беларус. Има над 150 научни публикации — монографии, учебни пособия, статии в енциклопедии и научни издания в страната и в чужбина. Занимава се с организация и планиране на научните изследвания, както и с разработка на държавни програми за фундаментални научни изследвания по прио­ритетни направления на философската наука и общественото развитие. Доктор хонорис кауза на Института по континентална философия (Германия) и на Краснодарския държавен университет за култура и изкуства  (Руска федерация).

„ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА ТРАДИЦИЯ Е ВАЖНА ТУХЛА ВЪВ ФУНДАМЕНТА НА НАЦИОНАЛНАТА ДЪРЖАВНОСТ“ (ИНТЕРВЮ)

Брой 9-10, Септември-Октомври 2011

На 19 март 2011 г. Институтът по философия към Националната академия на науките на Беларус — едно от най-старите академични учреждения с хуманитарен профил в страната, навърши 80 години.

Институтът изпълнява фундаментални и приложни изследвания в областта на теорията и методологията на познанието, философията на науката и техниката, философските проблеми на социалната екология, историята на философската и обществено-политическата мисъл на Беларус, на западната и източната философия, на философската антропология, на философията на културата и религията, етиката и духовността на съвременното общество.

Тук са създадени авторитетни в страната и чужбина научни школи по история на философската и обществено-политическата мисъл на Беларус; в областта на логико-методологичните основи и структурите на научното познание; по философия на религията, етиката, естетиката; по социалната екология; в областта на теорията и методологията при създаване на информационното общество. Дейността на института и личният творчески принос на неговите учени в съвременното социално-хуманитарно знание са отбелязани с много държавни награди и премии.

 

Директорът на Института по философия
към Националната академия на науките на Беларус пред ...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор