ЗАЩО ТРЕТИЯТ СВЯТ НЕНАВИЖДА ЗАПАДА

Брой 9-10, Септември-Октомври 2011

Част I:  При  изворите  на  омразата
III.  Ловът  на  роби

 

Робовладелчеството и колониализмът са се запечатали дълбоко в съзнанието на хората от Юга... За да обосноват своите искания за справедливо изкупление, финансово обезвъзмездяване и разкаяние, народите на Юга се позовават особено настойчиво на две престъпления на Запада: ловът на роби и колониалното заробване.

От средата на ХVI до средата на ХIХ в. повече от четиридесет милиона мъже, жени и деца от Африка са отнети от техните семйства и депортирани през океана, за да бъдат използвани като работна сила в плантациите и мините на американския континент, изложени на глад, болести и изтезания. Алфред Метро в книгата си за Хаити при описание на съдбата на депортираните към острова роби  пише: Без примера на Освиенцим  европейците никога не биха разбрали какво са причинили на африканците“.

Или да се спрем на случая с Бразилия. По време на прекосяването на Океана от залива на Бенин до пристанището „Вси светии“ на Салвадор да Байя (което трае повече от два месеца) от скорбут, глад и лоши условия са загивали близо двайсет процента от окованите във вериги двеста-триста роби — мъже, жени и деца, транспортирани от всеки кораб. През първата нощ на пътуването пияни моряци слизат в трюма и изнасилват жените,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор