Людмила Григорова

„Димитър Димов: La femme modernе. Български и европейски паралели“

Български писател, София, 2011.

Доц. Людмила Григорова (БАН) е доктор на филологическите науки — изследовател и литературен критик. Преводач от английски език. Автор е на шест книги — монографии, сборници с критика и есеистика, между които: „Творецът и неговият двойник“ (Проблеми на творческата личност в западноевропейската литература през ХIХ и ХХ век), „Автобиографизъм и творчество“, „Драма на парадокса“ (Оскар Уайлд в българския културен контекст). Дъщеря е на писателя Крум Григоров.

„ДИМИТЪР ДИМОВ: LA FEMME MODERNE. БЪЛГАРСКИ И ЕВРОПЕЙСКИ ПАРАЛЕЛИ“

Брой 11, Ноември 2011

Една нова книга за Димитър Димов. Този може би най-модерен, най-европейски и най-интелектуален български писател от средата на миналото столетие, отишъл си без време от този свят  (през 1966 г.) и може би не успял да се осъществи напълно и докрай главно поради политическите и социалните условия у нас до 1989 година.

Димитър Димов в европейския литературен процес. Но и на фона на българската национална традиция. През призмата на женския дискурс. Това е била целта на тази неочаквана монография, добре подготвено и отпечатано издание на „Български писател“ с подкрепата на Министерството на културата. (А то напоследък невинаги подпомага най-нужните за днешната ни култура и книгоиздаване книги). И може да се каже, че тази цел е постигната! Авторката, известната наша литературна историчка, критичка и англицистка доц. д-р Людмила Григорова ни представя наистина обемист труд от близо 500 страници, които изчетох с нарастващо любопитство и удоволствие, при все че, признавам, не съм любител на сравнителното литературознание, но обичам много този голям наш писател, един от малцината европейци в българската литературна традиция. Тази книга, както може да ни подведе заглавието, съвсем не е от онези претенциозни университетски съчинения, които разискват проблемите на феминизма и постфеминизма, нито си служи с тяхната претенциозна методология. Както ни...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор