Къдринка Къдринова е председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България и зам. главен редактор на сп. „Тема“.  Завършила е журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е във всекидневниците „Народна младеж“, „24 часа“, „Сега“, „Монитор“. Автор е на книгите „Под небето на Матагалпа“ (1987), „Романси в глобално кърваво“ (2005), „Виетнам — феникс и дракон“ (2009).

ВЪЗМУТЕНИ И ВЪЗМУТИТЕЛНИ: ПОГЛЕД ОТ „ПУЕРТА ДЕЛ СОЛ“

Брой 12, Декември 2011

 

Слънчев испански октомври. Ярки цветове и южна нега. Термомет­рите в Мадрид показват между 25 и 30 градуса. На централния площад „Пуерта дел Сол“ е пълно с хора, както винаги. И както винаги, повечето са туристи. Снимки за спомен. Позиране пред символа на Мадрид — изместената след неотдавнашен ремонт в друг край на площада статуя на мечката и ягодовото дърво. Задължително стъпване на Нулевия километър — точката пред сградата на областната управа на Мадрид, от която се изчисляват всички разстояния между столицата и други селища в страната. Гласовити мексикански мариачи в гигантски сомбрера събират плътен пръстен от зяпачи и подсещат за живата връзка между испанската Майка родина и някогашните £ отвъдморски колонии. Латиноамериканските имигранти нямат никакво желание да се прибират по родините си — нищо, че е криза, че испанският строителен балон гръмна и ги остави без работа. Все пак могат и да пеят по площадите. Поне някои.

Двуетажен автобус за туристически обиколки потегля плавно от сборния пункт край един от магазините за сувенири. Двайсетина русоляви младежи в хипарски аранжимент, насядали в кръг направо на тротоарните плочки, не обръщат никакво внимание на движението наоколо и се отдават на медитация със затворени очи и вдигнати към слънцето лица. Друго си е да почетеш светилото с ритуал...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор