АДРИАНА БУДЕВСКА, ПЪРВАТА ЗВЕЗДА НА БЪЛГАРСКИЯ ТЕАТЪР

Брой 12, Декември 2011

Родена е преди 135 години в сърцето на Златна Добруджа, Добрич, а корените £ са от Балкана, Трявна. Произхожда от възрожденски род. Дъщеря е на „буйния като кон и силен като Крали Марко“ Кънчо Будевски от Трявна. 

Седемнайсетгодишна, след като завършва с отличие Девическата гимназия във Вар­на, има шанса да получи стипендия за Москва — да учи за актриса. В комисията на Министерството на просвещението са Иван Вазов, проф.  Иван Шишманов и Иван Мърк­вичка. Патриархът на българската литература и теа­тър Вазов веднага оценява дарбата и хубостта £. След време тя ще играе с особена любов в неговите пиеси на сцената на Народния театър.

За четири години в Москва, в школата на прочутия Малий театър, изключително интелигентната и упорита млада жена ще усвои много от тайните на актьорския занаят (учи при прочутия педагог Александър Ленски), ще има щастливи, паметни срещи с имените руски театрали, ще се запознае дори с великия Чехов. През целия си живот ще твори в традицията на руския реалистичен театър, на Станиславски и Немирович - Данченко.  Ще получи покани да остане в Русия, но ще се върне веднага в родината си. (В миналото — далечното, а и по-близкото — нашите драматични и оперни артисти винаги се връщаха в България, водени от чувството си за дълг и от любовта си към Родината, докато днес немалко от тях или бягат, или пък са...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор