Чавдар Николов е професор, доктор по икономика. Специалист по финанси, макроикономика, европейско стопанство. Преподавател в Стопанския факултет на Югоизападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Автор на повече от сто научни статии и над 600 анализа в пресата по икономически, социални и политически проблеми на българския преход, на учебници по финанси и европейска интеграция, както и на публицистични книги.

НЕОБХОДИМ Е ПЕРМАНЕНТЕН ОБЩЕСТВЕН НАТИСК ЗА НОВО ЦИВИЛИЗОВАНЕ НА КАПИТАЛИЗМА

Брой, 1 Януари 2012

 Идеолозите са често слепи за промените на света. За тях вярата има по-голяма сила от реалността.

 „Вземете от лошата държава и дайте на енергичните стопански субекти. „Искането за по-малко държава и повече индивидуализъм през 90-те години съответстваше преди всичко на жизневъзприятието на младите мъже, които бързо се бяха добрали до много пари. Те се чувстваха като нов авангард.“

Обаче вярата в превъзходството на пазарите има съвсем малко привърженици след срутването на световната финансова система и кризата на еврото“. Мнозинството хора днес желаят обуздаване на ексцесиите на свободния пазар“ и си спомнят с носталгия за онова златно време, когато пазарното стопанство имаше конкуренция, когато капитализмът желаеше да бъде не само по-ефективен, но и по-порядъчен от своя социалистически противник“.

 

Приведените цитати са подбрани от две статии в един и същи брой на списание „Шпигел“ (1) от началото на ноември 2011 г. и казват достатъчно не само за Германия.

И не че през последните две десетилетия в „периферна България“ сериозните икономисти са писали нещо кой знае колко различно от горното. Но в значително по-развития и значително по-умен от нашия...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови