АЛЕКСАНДЪР ЦАНКОВ И БОРИС III

Брой 2, Февруари 2012

 

Из подготвената за печат монография 
„Алeксандър Цанков и неговата партия 1932-1944 г.

 

Александър Цанков е активен политик от периода между двете световни войни. Настоящата статия разглежда отношението на дяснорадикалната социалнополитическа ориентация на Цанков и неговата партия към монархическата институция в България и специално към личността на цар Борис III. Отношенията между тези две политически личности са показателни за политическия манталитет в междувоенна България.

Стартът на Александър Цанков в голямата политика е назначаването му от цар Борис III за министър-председател след Деветоюнския преврат 1923 г.

Управлението на Цанков остава в историята с необосновано жестокото смазване на Юнското и на Септемврийското въстание през 1923 г., с кървавия Закон за защита на държавата, с погрома на левите сили след атентата в църквата „Света Неделя“ през април 1925 г. Затова Александър Цанков е популярен с прозвището Кръволока, а не Брадата, както го наричат неговите последователи.

В края на 1925 г. сговористкият кабинет на Александър Цанков става непоносим за страната и неприемлив за цивилизована Европа. Премиерът търси съдействие от военните среди да разтури Народното събрание и да управлява, опирайки се на Военния...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор