Радко Ханджиев е доктор по история. Бил е преподавател, научен сътрудник. През 2000 г. става учредител на гражданско сдружение „Асоциация на данъкоплатците в България“ (www.adb.hit.bg и www.wiz.to/bat). Има над 100  публикации в българския печат, както и в будапещенските Nepszabadsag, The Budapest Sun и английското списание British Medical Journal. Владее английски, руски и френски език, ползва унгарски език.

УНГАРСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ 55 ГОДИНИ ПО-КЪСНО

Брой 2, Февруари 2012

От дистанцията на времето все по-често се налага убеждението, че Унгарската революция от 1956 г. бе пръв опит за трансформиране на една тоталитарна система в социално общество с човешко лице. Ако беше успяла (както и Пражката пролет 12 години по-късно), светът днес щеше да е по-сигурен, по-стабилен, по-богат. Едва ли може да се оспори взаимодействието между властващите бюрокрации на суперсилите и техните секретни служби — през 1956 г. с мълчаливо съгласие (tacit agreement), през 1968 г. с единодушно съгласие (consensus) — за провала на подобна възможност. Ще трябва да минат десетилетия, преди да узреят условията за отхвърляне на една международна система, основана на властването и насилието.

В тази констатация няма нищо пророческо. От години подобни мисли са изричани от най-авторитетни политолози и изследователи.  Един от тях — Раймон Арон — коментира Унгарската революция десетилетие след събитията: Имахме усещането за наличието на някакъв мълчалив руско-американски пакт, едно споразумение, далеч по-обвързващо от всякакъв вид договор. Не знаехме дали трябва да го аплодираме като гаранция за мира (или поне като гаранция за не-тотална война), или остро да го осъдим като акт на несправедливост. Като изоставиха и жертвите, и съюзниците си, Москва и Вашингтон, изглежда, решиха, че не си струва да се унищожават взаимно... Така американците признаха de facto...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови