Нели Дечева е есеистка, поетеса, журналистка. Завършила е българска филология и история в СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е в различни централни издания. Издала е 4 художествени книги, между които стихосбирката „Странни знаци“ (изд. „Перун“, 1994 г.) и есеистично-документалната „Поздравете всички от мен“ (книга за Ламар), спечелила конкурса „Сто книги“ на Министерството на културата (1996 г.) и наградата на СБП за най-добра книга за 1997 г. (изд. „Анубис“, 1997 г.) Авторка на стотици есета, пътеписи, статии. Член на СБП и СБЖ.

ПРОЛЕТ И СВОБОДА (десет куплета от Васил Коларов)

Брой 2, Февруари 2012

Една любопитна или по-скоро щастлива находка ми подари преди няколко години проф. Ангел Веков. Той беше я открил в архива на БСП. Това са стихотворения, чието авторство е повече от ясно. Двадесетте куплета са написани от Васил Коларов. Почеркът е автентичен, липсва само датировка. По всичко личи обаче, че те са свързани с младежките му години.

Може би лиричните изблици на бъдещия голям деец на международното работническо революционно движение и партиен ръководител са го накарали да посегне към перото още като студент в Швейцария (1897-1900), когато води горещи спорове с опортюнистично настроените студентски групи от позициите на революционния марксизъм. По стил и поетичен маниер откритите стихове се родеят с поезията на Димитър Полянов, първия български пролетарски поет. В някаква степен се докосват и до революционната символика на Христо Смирненски. Бързам обаче да предупредя, че тук става дума за ранни опити в сложната територия на поезията. Васил Коларов няма претенции за някакво право да се нарече поет.

Стиховете му са импулсивни, в тях блика пролетна тоналност, възхищение от събуждащата се природа. Но успоредно с това той вижда нерадостната — непролетна — картина на човешкото тегло, на социалното потисничество. Този контраст между възкръсващата за живот природа и смазаната от гнета на социалните хищници работническа маса води до...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови