Мирослав Попов е юрист, специалист по конституционно право и политическа социология. Публикувал е над сто и петдесет статии по правни и политически въпроси и книгата „Ново единодействие“ (1998 г.), посветена на сътрудничеството между левите партии.

ДИСКРИМИНАЦИЯТА И „НЕЙНАТА“ КОМИСИЯ

Брой 3, Март 2012

 

Няколко са конкретните поводи за тези редове ­— предстоящото през пролетта парламентарно обсъждане на Годишния отчет на Комисията за защита от дискриминация за 2011 година, избирането  (по-рано или по-късно от Народното събрание и от президента) на нов състав на Комисията, чийто мандат изтече през април 2010 г.; вероятното обсъждане на някакъв коригиран вариант на Законо­проекта за изменение на Закона за защита от дискриминация, внесен, изтеглен и повторно внесен с корекции от правителството на ГЕРБ, и най-сетне, дебатите около избора на новата парламентарна квота на Комисията за защита от дискриминация (КзД).

В хода на тези парламентарни обсъждания ще проличи, доколко сегашното парламентарно мнозинство е успяло да избистри концепцията си за Комисията и изобщо наясно ли е колко страшен е проблемът „социално неравенство“ в днешна България. Надявам се да го направи бързо, тъй като Комисията вече е в  уникално просрочване на мандата си.

Първите три доклада бяха приети от Народното събрание „за сведение“. Дебатите по последните два годишни отчетни доклада на Комисията в парламента бяха провалени по същество, преди всичко заради позициите на Политическа партия „Атака“, изначално отричаща нуждата от самата Комисия. Едно поведение, което допринесе за самодискредитирането на „Атака“....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови