Къдринка Къдринова е председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България и зам. главен редактор на сп. „Тема“.  Завършила е журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е във всекидневниците „Народна младеж“, „24 часа“, „Сега“, „Монитор“. Автор е на книгите „Под небето на Матагалпа“ (1987), „Романси в глобално кърваво“ (2005), „Виетнам — феникс и дракон“ (2009).

НАБЪБВАНЕ В ЛЕВИЯ ФЛАНГ

Брой 5-6, Май-Юни 2012

 

Нямаше как да стане толкова лесно. Ако средната възраст на ентусиастите, повярвали, че СИРИЗА ще триумфира на втория дубъл от изборите в Гърция на 17 юни т.г., бе малко по-висока, те щяха да си спомнят на какви безскрупулни и масирани пропагандни (и не само!) атаки е способна властта на капитала, за да запази периметъра си. Справка: Чили, 1970-1973 г., дестабилизирането и дискредитирането на управлението на лявата коалиция Народно единство начело с президента социалист Салвадор Алиенде, приключило с кървав военен преврат.

Сега методите са по-перфидни. Смазаните от кризата и „спасителните планове“ гърци бяха сплашени с катастрофични сценарии за прогонване от еврозоната и тотален крах на държавата, ако предпочетат ляворадикалната коалиция начело с младия и харизматичен Алексис Ципрас. Затова, въпреки че в уличните лозунги и настроения в Гърция доминираше симпатията към СИРИЗА и Ципрас и неприкритото желание за опълчване срещу диктата на ЕС-ЕЦБ-МВФ, както единодушно свидетелстват непредубедени наблюдатели и репортери, в крайна сметка изборният резултат даде първото място на безопасната за властта на парите „Нова демокрация“.

Разликата между нея и СИРИЗА обаче въпреки всичко е само 3%. И Ципрас се зарече, че неговата формация, превърнала се във втора политическа сила в страната, ще продължи...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор