ПРОФ. ИВАН ШИШМАНОВ - ВЪЗРОЖДЕНЕЦ, ЕВРОПЕЕЦ, ГРАДИТЕЛ

Брой 7-8, Юли-Август 2012

 

„Проф. Иван Д. Шишманов - възрожденецът и европеецът“, изд. П.Е.Н.- център, България,  съст. Георги Константинов, С., 2012.

 

Има хора с такъв цялостен облик, че оценката на тяхната личност не предизвиква спорове и разногласия. При тях делото не се различава от словото, а словото им е винаги твърдо и точно, продиктувано от съвестта. Към тези личности, без съмнение, можем да причислим  проф. Иван Д. Шиш­манов, чиято 150-годишнина отбелязваме сега по инициатива на българския П.Е.Н. център и неговия  председател, поета Георги Константинов. И това не е случайно, защото тъкмо проф. Шишманов е основал през 1928 година нашия клон на тази престижна световна организация. А може би мнозина не знаят, че след Първата световна война той е един от учредителите на ПАН-Европейския съюз (Европейските съединени щати!), първообраз на днешния ЕС. Току- що излезлият юбилеен  сборник на „П.Е.Н.-България“ със съставител поетът и публицистът Георги Константинов е едно навременно и отлично подготвено издание, което ни припомня за личността и творчеството на този съвременен наш будител.

С името на проф. Иван Д. Шишманов днес свързваме  част от най-хубавите години от историята на Новата българска литература след Освобождението до края на 20-те години на ХХ век. За съжаление ние, българите,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор