ЗАБЛУДИ И ИСТИНИ ЗА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

Брой 9, Септември 2012

 

 

Галина Златарева

ЗАБЛУДИ И ИСТИНИ

Изд. „Архипелаг“

2011 г.,144 стр.

 

Отмина 175-ата година от 18 юли 1837 г., когато българската майка Гина Кунчева от Карлово роди най-великия българин на всички времена — Васил Левски (Васил Иванов Кунчев).

Житейската равносметка на Левски не е окончателна, тя е не само велика, тя е и безконечна. За неговите идеи, живот и безпримерен подвиг — любов и отдаденост на своя народ и родина, е писано, пише се и ще се пише и говори винаги. Защото винаги, по какъвто и да е повод, който и каквото да напише и каже за Апостола, то няма да бъде достатъчно. Той е и ще си остане необятен като Вселената, побрал в себе си всичко най-ценно у човека, олицетворение на чиста нравственост  и съвършена хармония между думи и дела. Поради тези безспорни качества всички го приемат като величав пример, за когото всеки българин е слушал и знае още от дете.

В публичното пространство витае представата, че познаваме достатъчно Апостола и че едва ли има какво ново да узнаем и допълним за него. Това обаче е голяма заблуда, която има негативни последици върху нашето национално самочувствие и дава отражение върху патриотичното възпитание на младото поколение. В днешна България като водещи ценности се налагат парите и материалното. Изтъкват...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови