КОМПОЗИТОРЪТ - ХАМЕЛЕОН (130 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ИГОР СТРАВИНСКИ)

Брой 9, Септември 2012

 

130 години от рождението на Игор Стравински

 

Игор Стравински  (1882-1971) е роден в Ораниенбург (сега град  Ломоносов) в семейството на именития руски оперен артист Фьодор Стравински. Получава солидно образование и рано влиза в света на голямата музика. По настояване на баща си отначало учи в Юридическия факултет на Петербургския университет и взема уроци при композитора Николай Римски- Корсаков, който го съветва да не учи в консерватория.  За дълго време творческата му съдба е свързана с трупата на прочутия импресарио Сергей Дягилев „Руски балет“.

Първата световна война и революцията от 1917 го заварват зад граница. Дълго време живее в Швейцария и Франция, а през 1939 се преселва в САЩ. По това време изгубва  майка си, съпругата и дъщеря си. Световна известност му донасят балетите за прочутите „Руски сезони“ на Дягилев в Париж. През 1910 г. е премиерата на „Жар птица“, през 1911 — на „Петрушка“, 1913 — на първата му опера „Славеят“ (1914) по приказката на Андерсен. Тези оригинални произведения са дълбоко свързани със стилистиката на руската музика от началото на ХХ век.

Още с първите си сценични опуси Стравински започва полемика с представителите на по-старото поколение в руската музика  (Чайковски, Балакирев,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор